Posted on Lasă un comentariu

Albinele de iarna – maieștri ai supraviețuirii

Albinele de iarna eclozionează intre lunile august, septembrie și octombrie. Ele ajuta colonia sa ierneze și trăiesc pana în luna martie sau aprilie. Pe timpul verii apar mai multe generații de albine, dar în timpul iernii nu eclozează decât o singura generație de albine. Din acest motiv, creșterea acestor albine de iarna este foarte importanta pentru supraviețuirea familiei de albine.albinele de iarna

Coloniile de albine încep sa se adapteze la sezonul rece odată cu solstițiul de iarna. Apare un nou tip de lucrătoare a căror unica sarcina este sa ajute colonia sa treacă peste iarna. Apariția ei se datorează unei serii întregi de cauze: zile tot mai scurte, provizii de hrana suficiente, capacitatea buna a mătcii de a depune oua și temperaturi scăzute. Aceste albine care apar iarna sunt diferite din punct de vedere biologic de albinele care apar vara prin faptul ca în hemolimfa se găsește o cantitate mica de hormon juvenil, dar și din punct de vedere social deoarece nu participa la activitățile de reproducere. Aceste albine de iarna dezvolta un organ specializat în acumularea de rezerve de proteine și grăsimi.

Pentru a avea succes, albinele de iarna nu trebuie sa fie infestate cu acarieni varroa. Trebuie sa înceapă iarna odihnite și sa nu fie nevoie sa se ocupe de îngrijirea puietului.

În timpul iernii înauntru stupului domnește liniștea însă exista și viata. Dacă temperatura de afara scade sub 7°C albinele se aduna laolaltă și formează un ghem de iarna. În jurul ghemului se găsesc proviziile de iarna.Albinele de iarna

Ghemul de iarna este împărțit în mai multe straturi care sunt precum niște foi de ceapa care acoperă albinele. Albinele de iarna stau grupate precum țiglele de pe casa. Ele stau așezate cu capul în sus și cu abdomenul orientat în jos. Albinele își ascund capetele în interiorul cald al ghemului în timp ce abdomenul este îndreptat spre exterior.

Albinele găsesc în interiorul ghemului ceea ce le trebuie lor iarna: căldura și hrana. Ele generează căldura prin tremur muscular. În situațiile în care temperatura scadă la -20°C, diferență de temperatura din interiorul ghemului de iarna poate depăși 50°C. Ceea ce înseamnă: cu cât mai rece este vremea, cu atât mai mult se încălzesc albinele. De cele mai multe ori, temperatura din interiorul ghemului se afla intre 15°C și 30°C.

Lasă un răspuns