Posted on 6 comentarii

Stupăritul pastoral

Stupăritul pastoral este una din pricipalele căi pentru a realiza producții mari de la albine și valorificarea mai multor culesuri în timpul unui sezon. Pentru aceasta, familiile de albine se transportă la zeci sau sute de kilometri depărtare de vatra stupinei.stupăritul pastoral

Stupăritul pastoral trebuie practicat și în vederea polenizării culturilor entomofile ca: rapița, floarea-soarelui, trifoi, plante medicinale și pomi fructiferi.

În funcție de resursele melifere, stupăritul pastoral poate începe primăvara devreme și se poate încheia toamna târziu. Astfel, în lunile martie și aprilie, familiile de albine pot fi deplasate la masivele de arțar, paltin, salcie albă și căprească, pomi fructiferi și flora erbacee timpurie. La sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, familiile se pot deplasa la rapiță, coriandru, apoi la masivele de salcâm. De la masivele de salcâm se pot valorifica 2-3 culesuri. Se începe de la masivele din șes, apoi cele din zona colinară și de dealuri. Se termină în zona submontană.

După valorificarea salcâmului, stupii se pot deplasa la masivele de tei și apoi la culturile de floarea-soarelui. În aceiași perioadă, în zonele de deal și montane, oferă cules zmeurul, sburătoarea și fânețele. Tot acum se poate obține și mierea de mană. Toamna se poate face deplasarea stupilor în zona inundabilă a Dunării și în Delta Dunării pentru un cules la mentă. Continuă să citești Stupăritul pastoral

Posted on 2 comentarii

Mierea cu nuci – un adevărat medicament natural !

Mierea cu nuci…mierea cu nuci

Combinația îți asigură necesarul de vitamine, minerale, proteine, grăsimi și carbohidrați. Acționează benefic asupra organismului , devenind un adevarat medicament natural.

Antioxidanții din nuci ajută și la scăderea colesterolului rău. Consumate regulat, nucile previn cancerul și tratează infecțiile virale și bacteriene, deoarece întăresc sistemul imunitar. Nucile sunt foarte bune și pentru creieri, datorită concentrației ridicate de Omega 3. Numeroase studii au arătat că aceste alimente reduc riscul apariției bolii Alzheimer.
Nucile sunt remedii minunate de sănătate, acestea sunt apreciate pentru calitățile nutritive, gustul lor aparte, cât și pentru efectele sale terapeutice. Acestea conțin mai multe substanțe nutritive decât carnea, ouăle, laptele și este mai ușor de digerat decât acestea. Continuă să citești Mierea cu nuci – un adevărat medicament natural !

Posted on 4 comentarii

Cătina și Mierea -un remediu pentru imunitate !

Despre cătina știm ca are cea mai mare cantitate de vitamina C și betacaroten de 10 ori mai mult decât citricele, iar mierea este un izvor de energie pentru organism, constructor de imunitate și remediu pentru multe afecțiuni ; astfel a fost doar un pas pana la ale combina…catina

Acest fruct miraculos, cătina ,  are și multe alte beneficii  : tonifiere, regenerare și vitaminizare generala a organismului, antibiotic, antiinflamator, astringent, anticancerigen și cicatrizant. Cu un depozit mare de vitamine ( A, B,C,D,E,F,P,K,calciu, fier,fosfor, magneziu, potasiu, sodiu), cătina mai tratează : alergiile, astenia, anemia, reumatismul, hipertensiunea arteriala, hepatita cronica și epidemica, ciroza, stresul, tuberculoza, urticaria, infecțiile oculare, urticaria și nu în ultimul rând, specialiștii îl recomanda și în tratarea cancerului.

Iar mierea de albine are și alte proprietăți, dintre care cea mai importanta fiind întărirea sistemului imunitar. Acest lucru este realizat datorita proprietăților antioxidante si antibacteriene ale mierii care reușește sa regleze fluxul digestiv și sa echilibreze organismul, acesta luptând mult mai ușor cu boala.
Mierea de albine, datorita conținutului sau complex, acționează însa și în cazul unor boli cum ar fi: dureri în gat, insomnie, mahmureala, cancer. Continuă să citești Cătina și Mierea -un remediu pentru imunitate !

Posted on 2 comentarii

Fagurele cu miere

Ce este fagurele cu miere?fagurele cu miere

Fagurele cu miere este un produs natural al albinelor, foarte mult apreciat de consumatori. Calitatea mierii din faguri este superioara. Ea păstrează integral aroma fină și gustul plăcut al mierii.

Fagurele este o suprafață din ceara formata din celule mici hexagonale, pe care le fac albinele lucrătoare, pentru a depune mierea și ouăle.

Fagurele cu miere se recoltează în momentul în care este suficient de bine maturat iar mierea este capacita. Continuă să citești Fagurele cu miere

Posted on 2 comentarii

Mierea de calitate cristalizează, iar cea falsă nu!

Mierea naturală cristalizează

Cristalizarea (zaharisirea) mierii este o proprietate fireasca a ei, putând avea loc atât la mierea în faguri cât și la mierea extrasa. Cristalizarea nu denaturează calitatea mierii ci doar o schimbare a aspectului.cristalizeaza

După extragere, în contact cu aerul și supusa unor variații de temperatura mari, mierea are condiții favorabile de cristalizare. Ea cristalizează cu atât mai repede, cu cât conține mai multe zaharuri putin solubile în apa (glucoza), decât zaharuri foarte solubile (levuloza).

Pentru orice persoana care cumpără și consuma miere este de reținut ca toate sortimentele cristalizează. Mierea de rapiță se cristalizează în aproximativ o săptămână. Mierea polifloră în circa 1-2 luni. Cea de tei în 3-4 luni. Mierea de salcâm și mana (pădure) în aproximativ 12 luni de la recoltare.

Lichefierea mierii cristalizate se face în încăperi cu aer cald  sau în baie de apa calda fără a depăși temperatura de 40 grade Celsius. Continuă să citești Mierea de calitate cristalizează, iar cea falsă nu!

Posted on Lasă un comentariu

Mierea de salcâm

Mierea de salcâm

Face parte din sortul de miere de calitate superioara, fiind cel mai solicitat, datorita aromei și gustului plăcut pe care îl are. Imediat după recoltare este transparenta dar culoarea va depinde de culoarea fagurilor utilizați la recoltarea ei, astfel putându-se întâlni nuanțe de la incolor la galben-pai sau galben-deschis.

Mierea de salcâm conținut: vitaminele B1, B2, B6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi: lactic, malic, oxalic, citric; flavonide (substanțe antioxidante), dextrina, factori antibiotici. Mai are și substanțe minerale cum sunt: calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru și sulf. În total, substanțele care intra în compoziția acestei mieri sunt în număr de 435. Din acest motiv a fost denumita și “hrana vie”.

Mierea de salcâm proprietăți: expectoranta, sedativa și cicatrizanta. Tratează afecțiunile gastrice și îmbunătățește activitatea inimii, ficatului, calmant gastric, creste procentul de hemoglobina din sânge. Continuă să citești Mierea de salcâm

Posted on 2 comentarii

Mierea de rapiţă, remediu în numeroase afecţiuni

Mierea de rapiță este obţinută din rapiţă sălbatică, o plantă bogată în proteine, carbohidraţi, glucide, lipide, în minerale precum bor, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, în vitaminele A, B1, B2, B3, C şi  betacaroten.

Mierea de rapiță este prima miere extrasa în anul apicol. Campurile galbene de rapița le oferă albinelor hrana pentru a-și reveni după iarna. Pe lângă faptul ca se hrănesc cu nectarul florilor de rapița, albinele produc și miere din acest flori , o miere care se distinge prin gust și textura de celelalte tipuri. Are o culoare galben pal, alburie și o textura cremoasa. Abunda în glucoză,ceea ce face sa se cristalizeze rapid, în câteva zile de la extras.

Uleiul de rapiță conține enzima Q3,un element important pentru dezvoltarea oaselor. De aceia mierea de rapiță este recomandata celor ce suferă de osteoporoza. Continuă să citești Mierea de rapiţă, remediu în numeroase afecţiuni

Posted on Un comentariu

Consumul de miere – sănătate curată

Consumul de miere este sănătate curata deoarece acțiunea binefăcătoare a mierii se extinde asupra întregului organism.consumul de miere

Cele mai multe lucruri pe care le facem în viata sunt rezultatul obișnuinței. Chiar și faptul ca mâncăm este în mare parte o obișnuință. Trebuie sa avem un adânc respect fata de albina, pentru înțelepciunea ei în materie de hrănire; în camp ea alege florile care au cel mai bun nectar pentru fabricarea unui aliment perfect. Datorita unui instinct infailibil, albina poseda o metoda proprie pentru a controla calitatea florilor pe care le vizitează pentru a colecta nectar. Ea știe dacă și când florile nu corespund “normelor” sale și trece la altele.

Consumul de miere…

Mierea umple toate golurile care pot apărea în hrana zilnica. Cei care cunosc valoarea alimentara a mierii sunt mai dispuși s-o consume în mod regulat decât cei care au numai cunoștințe vagi despre ea. Continuă să citești Consumul de miere – sănătate curată

Posted on Lasă un comentariu

Mierea in hrana tuturor

Mierea in hrana tuturor  –  Minunatul univers al mierii

Alimentația omului modern… Iată o idee ce preocupa din ce în ce mai mult oameni din cele mai diverse domenii de activitate – medici, cercetători, nutriționiști, dietetici și, nu în ultimul rând, pe bucătari.mierea in hrana

Azi multe din produsele naturale puse cu dărnicie la dispoziție de “mama natura” au ieșit din meniul zilnic. Aceasta se datorează, în special, timpului mai mare pe care îl necesita pregătirea lor pentru consum, ele fiind înlocuite cu produse complexe, cu volum mic și conținut mare în calorii și vitamine. Veșnic grăbitul om modern se îndreaptă tot mai mult spre o alimentație din care lipsesc tocmai preparatele tradiționale. În aceste preparate îndemânarea culinara a reunit în timp tot ceea ce este necesar organismului uman.

În prezent este bine cunoscut ca în lunga sa istorie omul a folosit mierea cu mult,foarte mult timp înaintea zaharului de trestie sau de sfecla pentru a-și îndulci hrana. Continuă să citești Mierea in hrana tuturor

Posted on Lasă un comentariu

Polen – tonic general

Polen…

Polenul obținut de la albine este folosit în alimentația omului datorita însușirilor sale terapeutice. polenPolenul, elementul fecundat al florilor, se găsește pe organele bărbătești ale tuturor plantelor cu flori sub forma unei pulberi impalpabile, divers colorata, produsa de antere.

Pentru a aduce în stup o cantitate de un kg polen, o albina culegătoare  trebuie sa efectueze intre 50.000 si 100.000 de zboruri.

Polenul conține toți aminoacizii esențiali, lipide, glucide, vitamine, enzime, etc. Continuă să citești Polen – tonic general