Posted on Lasă un comentariu

Albinele de iarna – maieștri ai supraviețuirii

Albinele de iarna eclozionează intre lunile august, septembrie și octombrie. Ele ajuta colonia sa ierneze și trăiesc pana în luna martie sau aprilie. Pe timpul verii apar mai multe generații de albine, dar în timpul iernii nu eclozează decât o singura generație de albine. Din acest motiv, creșterea acestor albine de iarna este foarte importanta pentru supraviețuirea familiei de albine.albinele de iarna

Coloniile de albine încep sa se adapteze la sezonul rece odată cu solstițiul de iarna. Apare un nou tip de lucrătoare a căror unica sarcina este sa ajute colonia sa treacă peste iarna. Apariția ei se datorează unei serii întregi de cauze: zile tot mai scurte, provizii de hrana suficiente, capacitatea buna a mătcii de a depune oua și temperaturi scăzute. Aceste albine care apar iarna sunt diferite din punct de vedere biologic de albinele care apar vara prin faptul ca în hemolimfa se găsește o cantitate mica de hormon juvenil, dar și din punct de vedere social deoarece nu participa la activitățile de reproducere. Aceste albine de iarna dezvolta un organ specializat în acumularea de rezerve de proteine și grăsimi. Continuă să citești Albinele de iarna – maieștri ai supraviețuirii

Posted on Lasă un comentariu

Mierea de albine cu catina

Mierea cu catina este un supliment nutritiv și alimentar care întărește sistemul imunitar. Cătina este cel mai puternic antioxidant pentru organism. Fructul este cunoscut în primul rând datorita cantității crescute de vitamine (A, C, complexul B, E, P, K, F) si microelemente precum fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier și sodiu. Însă cătina este destul de greu de consumat de către copii și adulți datorita gustului astringent. Astfel s-a combinat cu mierea de albine pentru un gust plăcut și pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale celor doua produse naturale.

Mierea cu catina are multe beneficii pentru sănătate: mierea de albine cu catina

  • vindeca virozele respiratorii și gripa
  • menține sănătatea ochilor
  • combate îmbătrânirea pielii și a organismului în general
  • reduce inflamațiile
  • tratează afecțiuni hepatice și biliare
  • are efect afrodisiac și stimulează apetitul sexual
  • vindeca ulcerul
  • regenerează celulele.

Va recomandam consumarea acestui amestec miraculos pentru a putea trece peste perioada rece a anului sănătoși, fără gripe și răceli. Acest mix dulce-acrișor este ideal pentru persoanele anemice, slăbite sau veșnic obosite.
Cum se prepara mierea cu catina… Continuă să citești Mierea de albine cu catina

Posted on Un comentariu

Propolisul

Propolisul vine de la cuvintele grecești pro=pentru și polis=cetate. Ar putea fi tradus liber ca un complex de substanțe destinat apărării cuibului, în special în vederea iernării. Albinele îl recoltează de pe diferite plante (cireș, vișin, plop, brad, molid, etc.) și îl transporta în cuib.propolisul

Cu ajutorul propolisului albinele astupa crăpăturile stupilor. Propolisul este o substanță de culoare brun-deschisa cu nuanțe pana la brun-închis și uneori cu reflexe verzui, putin solubil în apa dar perfect solubil în eter și alcool. Punctul sau de topire este de +60 — +70 C. La temperatura din interiorul stupului este maleabil, iar la temperatura mediului ambiant devine casant. În prezent are o larga aplicare în terapeutica medicala sub forma de extract alcoolic, unguent sau diferite alte preparate medicamentoase. Continuă să citești Propolisul

Posted on Lasă un comentariu

Ceara de albine

Ceara de albine este un produs natural, secretat de glandele cerigene ale albinelor lucrătoare în vârsta de 12-18 zile.

În momentul secreției, ceara este lichida și în contact cu aerul se solidifica sub forma de solzișori albi străvezii, foarte mici. 1 g ceara = 1250 solzișori. După un anumit timp, solzișorii se închid la culoare, devenind galbeni.ceara de albine

În funcție de materia prima și după modul de extracție, ceara de albine se clasifica astfel: ceara de stupină, ceara de presa și ceara extractiva.

Ceara de stupina se obține prin prelucrarea directa în clădirea anexa a stupinei a fagurilor de reforma, a ramelor clăditoare, căpăcelelor si a cerii rezultate de la curățirea stupilor. Extragerea se face cu ajutorul energiei solare sau prin presare, folosind diferite tipuri de prese manuale.

Ceara de presa rezulta dintr-o materie prima cu un conținut mai scăzut de ceara, cum ar fi boștina sau faguri de reforma. Extracția se face cu ajutorul preselor industriale. Continuă să citești Ceara de albine

Posted on Lasă un comentariu

Datorită mierii va recuperați energia pierdută

Mierea este energie…

Când depuneți efort fizic sau faceți sport, fie el de agrement sau de performanta, necesarul de carbohidrați creste considerabil.mierea este energie

Dacă activitatea fizica se întinde pe mai multe ore, în care nu beți și nu mâncați nimic, organismul va trebui sa apeleze la rezervele proprii de energie.

Rezervele de carbohidrați din musculatura și ficat (glicogen) se mobilizează mai repede decât grăsimea. Cu cât mai mult se golesc rezervele de glicogen, cu atât mai repede obosesc mușchii și scade performanta. Din acest motiv este foarte important ca sportivii și persoanele care fac munca fizica sa își protejeze și sa își refacă rezervele de glicogen printr-o alimentație suficienta cu energie. Continuă să citești Datorită mierii va recuperați energia pierdută

Posted on Lasă un comentariu

Mierea de padure

Este pentru primul an când am dus stupii la munte într-o zona superba. Deși nu a fost un cules extraordinar, din cauza ploilor și a temperaturilor scăzute, albinele au reușit sa adune, renumita, miere de padure.mierea de padure

Mierea de padure este realizată de albine din diversitatea florilor existente în padure plus mană. Diferența intre mierea de padure si mierea de mană o face procentajul de miere de mană. Dacă procentul de mană este mare mierea se numește de mană, iar dacă procentul de mana este mai scăzut se numește de padure.

Conținutul mierii de padure

Mierea de padure este foarte bogata în vitamine și minerale. Ea conține, vitaminele grupului B și vitamina C. De asemenea, mierea conține enzime: invertaza, amilaza, catalaza, acizi organici: lactic, gluconic, săruri minerale: fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, seleniu. Continuă să citești Mierea de padure

Posted on Lasă un comentariu

Polenul – notiuni generale

Polenul – noțiuni generale 

Polenul conține elemente nutritive esențiale pentru producerea lăptișorului de matca ce servește ca hrana pentru larvele de matca și treptat, hrana pentru lucrătoarele tinere.polenul

El constituie și sursa de lipide și proteine pentru larve și forma de imago a tuturor speciilor și genurilor de apide. Cantitatea de proteine și substanțe grase din nectar este neînsemnată.

Pentru o serie de insecte și mai ales pentru albine, polenul constituie principala lor sursa de hrana nelichida.

Astfel, polenul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea normala a albinelor individuale ca și pentru reproducerea coloniilor. Continuă să citești Polenul – notiuni generale

Posted on Lasă un comentariu

Mierea și infecțiile căilor respiratorii

Mierea și infecțiile căilor respiratorii…

Mierea si infectiileNimeni nu scapă: conform statisticilor, fiecare adult suferă de 2-3 ori pe an de strănut, tuse, răgușeală și dureri în gat. Copii contractează o infecție gripala de 10 ori pe an, în medie. În același timp, din ce în ce mai puține persoane sunt dispuse să ia medicamente puternice pentru răceală. Prefera leacuri naturiste împotriva acestui tip de afecțiuni. Pentru răgușeală multi recomanda transpiratul, iar pentru strănut ceaiul de mușețel.
Circa 28% dintre pacienții care prezintă tuse beau ceai din plante, iar 15% prefera lapte cald cu miere. Durerile în gat trec cu gargara de oțet de mere, iar răgușeala cu sirop de ridiche cu miere. De ce funcționează aceste remedii naturiste și care este rolul mierii în acest context? Continuă să citești Mierea și infecțiile căilor respiratorii

Posted on Lasă un comentariu

Cum funcționează o familie de albine?

   O familie de albine este compusă din matcă, trântori și albine lucrătoare.familie de albine

Când observați pentru prima data o familie de albine în activitate, vedeți mii de indivizi care acționează aparent la întâmplare. Totuși, deși albinele individuale petrec destul de mult timp “odihnindu-se” (respectiv nefăcând nimic altceva decât sa ajuta la menținerea temperaturii coloniei), ele de fapt lucrează laolaltă pentru supraviețuirea coloniei.

O familie de albine producătoare de miere poate fi privita ca un superorganism. Tehnic, ea se definește ca “o adunătură de agenți care pot acționa la unison pentru a produce fenomene guvernate de colectiv”, unde “fenomenele” reprezinta toate activitățile cere sunt necesare superorganismului, cum ar fi colectarea și depozitarea hranei sau căutarea unui nou amplasament pentru cuib. Albinele individuale nu pot supraviețui prea mult timp solitare. Activitățile combinate ale indivizilor din colonia respectiva sunt cele care ii permit acesteia sa funcționeze. Continuă să citești Cum funcționează o familie de albine?

Posted on Lasă un comentariu

Mierea – în tratarea afecțiunilor digestive

Mierea de albine – în tratarea afecțiunilor digestive…

miereaMierea de albine este un dar al naturii cu gust divin, valoarea alimentară a ei este mult depășită de calitățile ei medicale. Remediu pentru o mulțime de boli, ea este și un apărător de nădejde al sănătății, de la naștere și pana la moarte.

Afecțiuni digestive

Constipația, colita de putrefacție

Cel mai bun remediu în cazul acestor doua afecțiuni este mierea de mana ( de pădure). Din aceasta se consuma 2-6 linguri pe zi. Substanțele active din acest tip de miere au efecte puternice laxative. Ele favorizează normalizarea florei intestinale, neutralizează bacteriile de putrefacție.

În cazurile de constipație atona, se pun suplimentar, pe fiecare lingura de miere, 20 picături de tinctura de pelin. Continuă să citești Mierea – în tratarea afecțiunilor digestive