Posted on Lasă un comentariu

Ceara de albine

Ceara de albine este un produs natural, secretat de glandele cerigene ale albinelor lucrătoare în vârsta de 12-18 zile.

În momentul secreției, ceara este lichida și în contact cu aerul se solidifica sub forma de solzișori albi străvezii, foarte mici. 1 g ceara = 1250 solzișori. După un anumit timp, solzișorii se închid la culoare, devenind galbeni.ceara de albine

În funcție de materia prima și după modul de extracție, ceara de albine se clasifica astfel: ceara de stupină, ceara de presa și ceara extractiva.

Ceara de stupina se obține prin prelucrarea directa în clădirea anexa a stupinei a fagurilor de reforma, a ramelor clăditoare, căpăcelelor si a cerii rezultate de la curățirea stupilor. Extragerea se face cu ajutorul energiei solare sau prin presare, folosind diferite tipuri de prese manuale.

Ceara de presa rezulta dintr-o materie prima cu un conținut mai scăzut de ceara, cum ar fi boștina sau faguri de reforma. Extracția se face cu ajutorul preselor industriale.

Ceara extractiva se obține prin extracție cu ajutorul solvenților din boștina rezultata de la presele industriale și din alte reziduuri ce conțin ceara de albine.

Întrebuințările cerii de albine

Cea mai mare parte din ceara de albine rezultata (80%) este destinata industriei fagurilor artificiali. Restul este utilizata în industria lumânărilor, a lacurilor și a vopselelor. Se mai folosește și în industria farmaceutica, cosmetica, alimentara,chimica, optica, textila, etc.

Fagurii artificiali sunt foi confecționate din ceara de albine de cea mai buna calitate. Ei au imprimate pe ambele fete, prin procedee industriale, baza hexagonala a celulelor și începutul pereților celulari.

Cele mai apreciate lumânări au fost și sunt cele confecționate din ceara de albine, care nu fac fum, au o flacăra strălucitoare și nu degaja miros neplăcut. Din ceara se mai fac busturi, statui, figurine, mulaje și numeroase produse pentru lustruirea și întreținerea mobilei și a parchetului.

Ceara este folosita în industria mătăsii, în tăbăcărie la lustruirea și colorarea pieilor. Se mai folosește și în industria sticlei, poligrafie,industria hârtiei și în agricultura la realizarea unor pomezi necesare la altoirea pomilor.

Facebook: Miere Darul Florilor

Lasă un răspuns