Posted on Lasă un comentariu

Cum funcționează o familie de albine?

   O familie de albine este compusă din matcă, trântori și albine lucrătoare.familie de albine

Când observați pentru prima data o familie de albine în activitate, vedeți mii de indivizi care acționează aparent la întâmplare. Totuși, deși albinele individuale petrec destul de mult timp “odihnindu-se” (respectiv nefăcând nimic altceva decât sa ajuta la menținerea temperaturii coloniei), ele de fapt lucrează laolaltă pentru supraviețuirea coloniei.

O familie de albine producătoare de miere poate fi privita ca un superorganism. Tehnic, ea se definește ca “o adunătură de agenți care pot acționa la unison pentru a produce fenomene guvernate de colectiv”, unde “fenomenele” reprezinta toate activitățile cere sunt necesare superorganismului, cum ar fi colectarea și depozitarea hranei sau căutarea unui nou amplasament pentru cuib. Albinele individuale nu pot supraviețui prea mult timp solitare. Activitățile combinate ale indivizilor din colonia respectiva sunt cele care ii permit acesteia sa funcționeze.

Fagurele de ceara

Structura de baza pe care își desfășoară traiul o familie de albine este fagurele. El este alcătuit din ceara secretata de trei perechi de glande de pe partea interioara a abdomenului lucrătoarelor. Micii solzi de ceara produși ajung în mandibule, unde sunt prelucrați și înmuiați înainte de a fi adaugați construcției fagurelui.

Datorita faptului ca ceara este pliabila, în locurile în care celulele adera, pereții lor se aplatizează, ajungând la binecunoscuta forma hexagonala. Aceasta este una din cele mai eficiente structuri în ceea ce privește utilizarea materialelor. În plus, este și foarte rezistenta din punct de vedere structural.

Albinele ce se adăpostesc în cavități

Albinele cu care suntem noi familiarizați – albina occidentala, Apis mellifera – se adăpostesc în cavități. Ele construiesc faguri paraleli în întregul adăpost protejați de însăși cavitatea respectiva, iar albinele păzitoare apără intrarea de prădători. Acest lucru este valabil și în cazul albinei orientale, Apis cerana. În schimb, alte specii de albine, cum sunt albinele gigantice, Apis dorsata și Apis laboriosa, precum și albinele mici, Apis florea și Apis andreniformis, își construiesc adăpostul în aer liber, suspendat pe un dâmb ieșit în afara sau pe o ramură de copac. Ele realizează un singur fagure protejat de fenomenele naturale și prădători de către mai multe straturi de albine.

Curiozitati despre albineMatca

O familie de albine are o matca, singura albina capabila sa depună oua fecundate. În unele situații, și albinele lucrătoare pot depune oua, dar, din cauza ca ele nu se pot împerechea, ouăle lor nu sunt fertile. Genetica albinei este complicata, dar singurul lucru pe care trebuie să-l știți este ca matca poate depune atât oua fecundate cât și nefecundate. Ambele sunt fertile, respectiv ambele dau pui care devin adulți.  Diferența este ca ouăle fecundate se dezvolta în femele lucrătoare în timp ce ouăle nefecundate produc trântori masculi.

O matca trăiește patru-cinci ani, folosind sperma pe care a primit-o când s-a împerecheat. Sarcina ei în cadrul superorganismului este sa producă următoarea generație de lucrătoare și trântori. Totodata, ea asigura coeziunea familiei de albine atunci când feromonii pe care ii produce sunt transmiși în toată colonia când lucrătoarele își împart hrana.

Trântorii

Principalul rol al trântorului este sa se împerecheze cu o matca virgina, fapt care se realizează în familia de albine ca urmare a roitului, înlocuirii mătcii sau a morții sau rătăcirea vechii mătci.

Albinele lucrătoare

Cele mai multe albine dintr-un stup sunt albine lucrătoare . Ele sunt răspunzătoare de majoritatea sarcinilor necesare supraviețuirii familiei de albine. După ce iese din celula ei, o albina lucrătoare trece printr-o serie de activități în cadrul familiei de albine. La început îndeplinește rolul de “albina casnica”, sau “doica”. După aproximativ 18 zile se alătură celorlalte în vederea colectării nectarului, polenului, apei și propolisului ca albine căutătoare de hrana sau zburătoare.

Lasă un răspuns