Posted on Lasă un comentariu

Curiozitati despre albine

Curiozitati despre albine…

Albinele sunt insecte sociale din specia Apis mellifera. Ele trăiesc în familie (colonie) compusa din 30.000 – 50.000 indivizi. Familia de albine este formata din matca, trântori și albine lucrătoare.Curiozitati despre albine Matca depune pana la 3000 oua pe zi, masa acestora depășind de doua ori și jumătate greutatea ei. În timpul sezonului activ, matca depune 150.000 – 200.000 de oua. Aceasta prolificitate deosebit de mare se datorează hrănirii intense a mătcii de către albinele lucrătoare cu o hrana foarte bogata în principii nutritivi, elaborata de glandele faringene și poarta denumirea de lăptișor.

Lucrătoarele – toate femele sterile – sunt foarte ocupate cu lucrul în timpul celor 40 de zile de vara, colectând polen și nectar. Lucrătoarele zboară pana la 14 km (9 mile) pentru a găsi polen și nectar, zburând cu 24 km/h (15 mph).

Polenul este principala sursa de proteine și vitamine pentru albine. Albinele pun nectarul în celulele fagurelui iar apoi evaporează apa din el prin mișcări rapide ale aripilor.

Curiozitati despre albine…

Lucrătoarele

Lucrătoarele apără stupul. Acul ascuțit și tăios susținut de mușchi pătrunde rapid în pielea invadatorului, iar sacul cu venin începe să se contracte ritmic pentru a pompa veninul în intrus.

O albina lucrătoare comunică descoperirile sale florale prestând un dans pe fagure. Orientarea mișcărilor ei și frecvența vibrațiilor indică direcția și distanța până la câmpul de flori. Albinele nu vad culoarea roșie, în schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii noștri.

Albinele nu au plămâni, dar, ca toate insectele are un sistem de trahei care conduce aerul direct pana la țesuturi , unde este folosit.

Albinele nu au urechi, dar au un excelent simt al mirosului cu chimioreceptori în antene.

Perceperea temperaturii mediului înconjurător se face cu o precizie de 0,25 C. Albinele de pana la 7 zile prefera temperaturi de 37-37,5 C, iar cele învârstă temperatura cuprinsa între 31,5-36,5 C.

Fără albine nu ar mai fi flori sau recolte. Deși păsările, alte insecte ori vântul polenizează și ele plantele, albinele au cea mai mare contribuție.

Lasă un răspuns