Posted on 2 comentarii

Mierea de calitate cristalizează, iar cea falsă nu!

Mierea naturală cristalizează

Cristalizarea (zaharisirea) mierii este o proprietate fireasca a ei, putând avea loc atât la mierea în faguri cât și la mierea extrasa. Cristalizarea nu denaturează calitatea mierii ci doar o schimbare a aspectului.cristalizeaza

După extragere, în contact cu aerul și supusa unor variații de temperatura mari, mierea are condiții favorabile de cristalizare. Ea cristalizează cu atât mai repede, cu cât conține mai multe zaharuri putin solubile în apa (glucoza), decât zaharuri foarte solubile (levuloza).

Pentru orice persoana care cumpără și consuma miere este de reținut ca toate sortimentele cristalizează. Mierea de rapiță se cristalizează în aproximativ o săptămână. Mierea polifloră în circa 1-2 luni. Cea de tei în 3-4 luni. Mierea de salcâm și mana (pădure) în aproximativ 12 luni de la recoltare.

Lichefierea mierii cristalizate se face în încăperi cu aer cald  sau în baie de apa calda fără a depăși temperatura de 40 grade Celsius.

Toate sortimentele de miere cristalizează

După dimensiunile cristalelor se pot deosebi următoarele moduri de cristalizare:

  • cu cristale mari, atunci când diametrul acestora depășește 0,5 mm;
  • cu cristale mici, atunci când diametrul este de 0,5 mm;
  • cu cristale fine sau pasta, atunci când diametrul cristalelor este sub 0,5 mm.

Principalele cai de falsificare a mierii sunt indirecte atunci când albinele sunt hrănite cu zahar. Sunt și falsificări directe ale mierii pentru corectarea anumitor caracteristici și însușiri ale acesteia.

Sfaturi pentru cumpărători

  • Mierea naturala, cristalizata, are cristale fine care se topesc repede în gură. Mierea falsificata cu zahar are cristale grosolane care se dizolva mai lent.
  • Mierea falsificata cu zaharină are un gust dulce pronunțat, aproape leșinător.
  • Mierea naturala conține întotdeauna în suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel încât, pusa într-un vas transparent are aspect ușor tulbure.
  • Dacă gustul mierii este ușor caramelizat, se poate deduce ca aceasta a fost încălzită direct pe flacără pentru a fi fluidizata sau amestecata cu zahar ars.
  • Mierea provenita de la albinele hrănite cu zahar sau cea falsificata cu glucoza industriala este mai putin dulce decât mierea florala.

Facebook: Miere Darul Florilor

2 thoughts on “Mierea de calitate cristalizează, iar cea falsă nu!

  1. Aveti sortimente bune de miere, care cristalizeaza, semn ca mierea este naturala.

  2. Un articol interesant. Bine de știut.

Lasă un răspuns