Posted on Lasă un comentariu

Mierea și infecțiile căilor respiratorii

Mierea și infecțiile căilor respiratorii…

Mierea si infectiileNimeni nu scapă: conform statisticilor, fiecare adult suferă de 2-3 ori pe an de strănut, tuse, răgușeală și dureri în gat. Copii contractează o infecție gripala de 10 ori pe an, în medie. În același timp, din ce în ce mai puține persoane sunt dispuse să ia medicamente puternice pentru răceală. Prefera leacuri naturiste împotriva acestui tip de afecțiuni. Pentru răgușeală multi recomanda transpiratul, iar pentru strănut ceaiul de mușețel.
Circa 28% dintre pacienții care prezintă tuse beau ceai din plante, iar 15% prefera lapte cald cu miere. Durerile în gat trec cu gargara de oțet de mere, iar răgușeala cu sirop de ridiche cu miere. De ce funcționează aceste remedii naturiste și care este rolul mierii în acest context?

Mierea și infecțiile căilor respiratorii…

Agenții care provoacă infecțiile gripale sunt virusuri sau bacterii transmiși prin lichide. Mierea are atât caracteristici bactericide, cât și bacteriostatice, adică omoară o parte din bacterii, iar celorlalte le inhiba creșterea. Aceste efecte sunt dat de diferite substanțe.

Când mâncăm miere nediluata, acizii au efect antibacterian încă din gura. Dacă mierea este dizolvata într-o mâncare sau într-o băutura, peroxidul de hidrogen începe sa-și facă efectul, intervenind în metabolismul microorganismelor și făcându-le supraviețuirea imposibila. Quercitina ataca virusurile: aceasta flavonoidă modifica permeabilitatea  și funcția peretelui celular al virusurilor, distrugându-le. Numeroase alte flavonoide au efect antiinflamator, eliberează mucoasele și destind musculatura.

Mierea și infecțiile căilor respiratorii…

Multe plante și condimente folosite în zilele noastre numai ornamental sau pentru condimentarea mâncării sunt totuși plante medicinale foarte eficiente.

Cimbru, levănțică, rozmarinul, melisa și mușețelul reduc inflamațiile de gat și relaxează și decongestionează bronhiile. Majoritatea substanțelor au efect terapeutic din acestea sunt eliberate doar prin infuzie.

Exista și câteva legume care conțin substanțe bioactive cu efectul de întărire a sistemului imunitar. La răceală, când mucoasa nasului și a bronhiilor este inflamată, se recomandă feniculul consumat ca atare sau sub forma de ceai.

Mierea și infecțiile căilor respiratorii…

Pentru tuse un leac eficient este sucul de ridiche cu miere. Ridichea conține substanțe vegetale care inhiba dezvoltarea bacteriilor. Într-o ridiche scobita, umpluta cu miere și lăsată câteva ore, sucul se va amesteca cu substanțele active din miere.

Fructele și sucurile proaspete întăresc sistemul imunitar nu doar atunci când riscul de infecție e mare,ci și atunci când boala s-a instalat deja.

În funcție de modalitatea de combinare și preparare a alimentelor de origine vegetala, numai anumite substanțe își vor manifesta efectele farmaceutice. Toate ingredientele trebuie sa fie pregătite cât sunt încă proaspete și sa se consume cât mai repede. Orice remediu naturist se folosește pe o perioada limitata de timp. Astfel pauzele sunt necesare pentru evitarea efectelor secundare nedorite și a dependenței.

Miere Darul Florilor

Lasă un răspuns