Posted on Lasă un comentariu

Polenul – notiuni generale

Polenul – noțiuni generale 

Polenul conține elemente nutritive esențiale pentru producerea lăptișorului de matca ce servește ca hrana pentru larvele de matca și treptat, hrana pentru lucrătoarele tinere.polenul

El constituie și sursa de lipide și proteine pentru larve și forma de imago a tuturor speciilor și genurilor de apide. Cantitatea de proteine și substanțe grase din nectar este neînsemnată.

Pentru o serie de insecte și mai ales pentru albine, polenul constituie principala lor sursa de hrana nelichida.

Astfel, polenul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea normala a albinelor individuale ca și pentru reproducerea coloniilor.

Polenul colectat de albine este depozitat în stup, în celulele fagurilor. Schimbările ce intervin în timpul depozitarii duc la formarea păsturei.

Fauna de albine este foarte mare. Albinele melifere și albinele sălbatice polenizează sute de specii de plante, (arbuști, arbori, etc.). Aceste plante asigura stratul de sol și produc semințe și bace pentru păsări, insecte și animale. Aceste relații ecologice sunt vitale pentru hrana noastră și pentru mediul nostru înconjurător.polen

Numeroși pomi fructiferi, legume și plante tehnice sunt polenizate de către albine. Deși multe specii de insecte efectuează polenizarea întâmplător când vizitează florile, valoarea lor este redusa. Albinele sunt agenții polenizatori cei mai siguri, care dau cele mai bune rezultate. Ele vizitează metodic florile pentru colectarea nectarului și polenului. Deși la polenizarea culturilor noastre contribuie diferite specii de insecte, 80% din acest proces este desăvârșit de către albinele melifere.

Unele culturi sunt preferate ca surse de nectar (trifoiul alb, cucurbitaceele), altele ca surse de polen (șofranul, rapița, păpădia, etc.) și în fine, altele atrag albinele culegătoare de nectar, cât și pe cele de polen (sulfina, culturile de crucifere).

Încă din 1863, Langstroth a observat ca pe corpul albinei exista o mulțime de perișori fini, de care se prinde polenul atunci când albina vizitează florile. Albina perie apoi polenul de pe corp cu piciorușele și-l împachetează pe tibia care prezintă o concavitate, cunoscuta sub numele de coșuleț de polen.

Lasă un răspuns