Posted on Un comentariu

Propolisul

Propolisul vine de la cuvintele grecești pro=pentru și polis=cetate. Ar putea fi tradus liber ca un complex de substanțe destinat apărării cuibului, în special în vederea iernării. Albinele îl recoltează de pe diferite plante (cireș, vișin, plop, brad, molid, etc.) și îl transporta în cuib.propolisul

Cu ajutorul propolisului albinele astupa crăpăturile stupilor. Propolisul este o substanță de culoare brun-deschisa cu nuanțe pana la brun-închis și uneori cu reflexe verzui, putin solubil în apa dar perfect solubil în eter și alcool. Punctul sau de topire este de +60 — +70 C. La temperatura din interiorul stupului este maleabil, iar la temperatura mediului ambiant devine casant. În prezent are o larga aplicare în terapeutica medicala sub forma de extract alcoolic, unguent sau diferite alte preparate medicamentoase.

Datorita proprietăților sale tămăduitoare, propolisul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri la vindecare rănilor.

Sursele naturale de propolis sunt împărțite în doua grupe diferite:

  1. prima grupă o constituie substanțele rășinoase, provenite în majoritate de pe mugurii de plante. Pentru recoltare albinele se folosesc de mandibule după ce cu antenele au descoperit particula cea mai potrivita de propolis. Pentru recoltare, albina după ce a prins, cu ajutorul mandibulelor, particula de propolis, se trage înapoi, cu capul ridicat, pana ce particula de propolis pe care a apucat-o se întinde în fir foarte subțire și se rupe. După aceea, cu picioarele manevrează particula de rășina și o depozitează în panerașele de polen. Operațiune se repeta. La descărcarea propolisului în stup, albina respectiva este ajutata de alta care rupe cu mandibulele câte o bucățică din încărcătura și o depozitează.
  2. grupa a doua de propolis  o formează balsamul din propolis eliberat (în timpul crăpării și digerării grăuncioarelor de polen de la plantele entomofile) din învelișul acestuia și care împins de valvulele proventricolului, se acumulează în gușă. Balsamul este întins de albine cu ajutorul limbii pe obiectele din imediata apropiere a puietului.

Propolisul conține ceara, rășini, uleiuri eterice, etc. Se recoltează în toată perioada sezonului activ prin curățirea spetezelor superioare ale ramelor, a distanțatoarelor ramelor, scândurelelor de podișor, etc.

www.darulflorilor.ro

1 thought on “Propolisul

  1. Informații utile. Succes!

Lasă un răspuns