Posted on 6 comentarii

Stupăritul pastoral

Stupăritul pastoral este una din pricipalele căi pentru a realiza producții mari de la albine și valorificarea mai multor culesuri în timpul unui sezon. Pentru aceasta, familiile de albine se transportă la zeci sau sute de kilometri depărtare de vatra stupinei.stupăritul pastoral

Stupăritul pastoral trebuie practicat și în vederea polenizării culturilor entomofile ca: rapița, floarea-soarelui, trifoi, plante medicinale și pomi fructiferi.

În funcție de resursele melifere, stupăritul pastoral poate începe primăvara devreme și se poate încheia toamna târziu. Astfel, în lunile martie și aprilie, familiile de albine pot fi deplasate la masivele de arțar, paltin, salcie albă și căprească, pomi fructiferi și flora erbacee timpurie. La sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, familiile se pot deplasa la rapiță, coriandru, apoi la masivele de salcâm. De la masivele de salcâm se pot valorifica 2-3 culesuri. Se începe de la masivele din șes, apoi cele din zona colinară și de dealuri. Se termină în zona submontană.

După valorificarea salcâmului, stupii se pot deplasa la masivele de tei și apoi la culturile de floarea-soarelui. În aceiași perioadă, în zonele de deal și montane, oferă cules zmeurul, sburătoarea și fânețele. Tot acum se poate obține și mierea de mană. Toamna se poate face deplasarea stupilor în zona inundabilă a Dunării și în Delta Dunării pentru un cules la mentă.

Stupăritul pastoral…

Aspecte pozitive:

 • cine practică stupăritul pastoral își extinde sortimentele de miere. Deplasarea stupilor în pastoral se va face astfel încât cheltuielile de transport să nu fie foarte mari, iar producția ce se poate realiza să fie rentabilă.
 • îmbunătățirea polenizării. Cele mai multe deplasări în pastoral se merită din cauza surplusului de polen. Excepție face floarea de salcâm care nu conține foarte mult polen.
 • economisiți bani pentru hrana albinelor.
 • utilizați utilajele apicole într-un mod mai avantajos.

Stupăritul pastoral…

stupăritul pastoralDezavantaje:

 • costuri suplimentare. Aveți nevoie de mașină și/sau remorcă pentru transport (proprie sau închiriată), motorină, diverse accesorii de legat stupii.
 • muncă suplimentară. Pe lângă mutări (încărcat/descărcat stupii și condus noaptea) trebuie asigurat rezerve suficiente de apa și paza stupilor. La acestea se mai adaugă extracțiile mai multe. Mai sunt necesare și o serie de lucrări premergătoare cum ar fi: identificarea resurselor melifere (recunoaștere), obținerea repartiției pentru zona respectivă, obținerea certificatului sanitar-veterinar, stabilirea itinerarului și a drumurilor de acces.
 • zone melifere compromise. Amară este situația atunci când una sau mai multe zone melifere sunt complet compromise. Rapița și salcâmul pot fi afectate de un îngheț brusc de primăvara. Teiul suferă dacă vremea este prea secetoasă. La munte, o rupere de nori  poate pune sfârșit culesului de mană. Floarea-soarelui este o planta nesigură din cauza diverselor sortimente hibride.
 • extenuarea albinelor și nevoia de recondiționare a lăzilor stricate prin pastoral.

Pentru a obține producții ridicate de miere se vor evita în mod obligatoriu supraaglomerările de stupi, practică destul de frecventă mai ales la unele masive de renume.

6 thoughts on “Stupăritul pastoral

 1. Adevărați profesioniști!

 2. Implicare , eforturi și multă, multă muncă. Toate pentru o miere delicioasă. Trebuie recunoscută și munca harnicelor albinuțe. Spor !

 3. Apreciez eforturile care le faceti pentru o obtine o miere naturala.

Lasă un răspuns